Bugun...


İngiliz Emma, 8 çocuğuyla Gaziantep dağlarında çiftçilik yaptı
Tarih: 17-06-2023 13:44:32 Güncelleme: 17-06-2023 13:44:32 + -


İngiliz Emma, 8 çocuğuyla Gaziantep dağlarında çiftçilik yaptı

facebook-paylas
Tarih: 17-06-2023 13:44

İngiliz Emma, 8 çocuğuyla Gaziantep dağlarında çiftçilik yaptı

Bristol’lü bir anne, 8 çocuğu ve kocasıyla birlikte 6 sene Türkiye dağlarında çiftçilik yaptı.

Geçen yıl ailesiyle birlikte Bristol’e geri dönen Emma Işık, konu olduğu belgesel ise ​​12 Haziran’da Frankfurt Türk Filmleri Festivali’nde ödül sahibi oldu.

Ailenin macerası ilk olarak 2016’da Bristol’deki evlerini bırakarak Gaziantep bölgesinde dağlık alanda yaşamaya karar vermeleriyle başladı.

Başlangıçta isteksiz olduğunu itiraf eden Emma, ​​“Kocam Mehmet Türk ve bir çiftlikte büyüdüğü ve köklerine geri dönmek istediği için valizimizi toplayıp gitmek harika bir fikir gibi göründü. Bir şehir hayatından bir çiftliğe geçmek, büyük bir kültür şokuydu.”

AKICI TÜRKÇE KONUŞMAYA BAŞLADI

Emma ve ailesi, karada kamp kurup ve daha soğuk aylarda ekstra sıcaklık ve barınak için “kulübe” olarak tanımladığı köhne bir binaya taşındılar. Emma, ​​o bölgede konuşulan dilin sadece bir kısmını bilerek başladı, ancak kısa sürede akıcı hale geldi.

37 yaşındaki genç kadın, “Yaz aylarında sıcaklıklar 48 dereceye kadar çıkıyor, biz de koyunları yaylalara çıkardık. Oraya vardığımızda, nisandan ekime kadar kalacağımız bir kamp kurduk.

“Dışarıda her şey yapılıyor ve sabah 5.30’da koyunları beslemek için kalkıyorsunuz. Çalışıyorsanız yersiniz, çalışmazsanız yemek yok.”

Kampta, yıkanmak için su deposu olan bir traktör aldılar.

TELEFON VE TABLET YOKTU

Emma şunları söyledi:

“Çocuklar çok sevdi, telefon veya tablet yoktu. Ekim ayında yarı harap durumdaki bir kulübeye taşındık ve diz boyu kar nedeniyle -20 dereceye kadar çıkıyordu.”

Borular donacağı için akan su ve merkezi ısıtma yoktu. “Tarladan odun toplayıp kışın yakmak zorunda kaldık. Yemek yiyip yatacağımız ve orada yemek pişireceğimiz sıcak bir oda vardı.”

SWINDON’DA BÜYÜDÜ

Emma Swindon’da büyüdü ve 18 yaşındayken kocasıyla tanıştığı Bedminster’a taşındı. Çiftlikteyken çok şey öğrendiğini söyledi.

“Yoğurt, peynir ve ekmek gibi şeyleri sıfırdan yapmayı öğrendim. Koyun sütü kullandık ve satmak ve kendi kullanımımız için kiraz bahçesi, zeytin ve antep fıstığı yetiştirdik. Kulağa pastoral geliyor ama zor bir yaşamla birlikte geliyor.

Ödüllü belgesel için, Emma’nın ‘Dağlarda Çiftçi’ blogunu görmüş olan film yapımcısı Merve Kuş Mataracı onunla temasa geçti. Emma ilk başta belgeseli yapmak konusunda isteksiz olduğunu söyledi ama sonra kabul etti ve ailenin farklı mevsimlerdeki hayatlarını gösteren çekimler yapıldı.

Belgesel, Türkiye ilinin dağlarındaki bir çiftlik hayatını yansıtırken ‘Emma’ adını aldı. İki yıllık bir süreçte çekilen film, festivalde belgesel kategorisini kazandı.

1400 FİLM İLE YARIŞTI

1.400 giriş arasından kısa listeye giren yedi belgesel arasında yer aldı.

Emma ödül için şunları söyledi: “Gerçek dışı geliyor, ancak bu deneyimi elde etme fırsatı verildiği için çok müteşekkirim.

“Bu sadece gelecek nesillerimiz için filme alınmış bir anı değil, kendime güvenmeme yardımcı oldu. Filmin yapımcısı Merve Kuş Mataracı ve emeği geçen tüm ekibe teşekkürler.”

2022’DE İNGİLTERE’YE GERİ DÖNDÜ

Emma, ​​Türkiye’den giderken 6 çocuk sahibiyken, diğer 2 çocuğunu da Türkiye’de doğurdu.

2022’nin sonlarına doğru Long Ashton’a geri döndüğünü belirterek;

“Her güzel şeyin bir sonu var, ben onların İngilizce öğrenmelerini ve eğitim almalarını istediğim için geri döndük. Sahip oldukları özgürlüğü özlüyorlar ve buradaki hayata uyum sağlamaya çalışıyorlar.”

 




Kaynak: londraaktuel.com



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
YUKARI